Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 7 on Sun Jun 14, 2009 10:37 pm

Tips Bila Berlakunya Kemalangan

View previous topic View next topic Go down

Tips Bila Berlakunya Kemalangan

Post  Admin on Thu Jan 22, 2009 5:08 pm

Entry ini di copy bulat2 dari seorang yang pernah menghadapi situasi ini. Dan ianya ingin dikongsikan bersama rakan2 yang lain. Sekurangnya kita dah bersedia sebelum benda yang tidak diingini berlaku.

::woi:: Situasi 1:
Kemalangan di lampu isyarat, kereta bertembung dengan kenderaan dari arah lain selepas lampu isyarat dari arah sendiri bertukar hijau.

  1. Selepas kemalangan, berhentikan kereta di tepi jalan dan pasang signal kecemasan.
  2. Catatkan no kereta dan jenis kereta yang terlibat dalam kemalangan tersebut.
  3. Lebih baik dapatkan sekali no telefon orang yang terlibat tu.
  4. Jika memandu sendirian, dapatkan sekurang-kurangnya seorang saksi bebas untuk membuktikan lampu isyarat dari arah sendiri memang dah hijau sewaktu kejadian. SAKSI sangat-sangat penting ketika membuat repot polis.
  5. Periksa keadaan kereta. Jangan memandu kereta yang baru kemalangan kecuali memang dah yakin kereta tu masih OK. Jika tidak, akan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk kepada kereta. Lebih malang lagi, pihak insuran mungkin tidak akan membayar tuntutan ganti rugi jika didapati kereta rosak teruk kerana dipandu selepas kemalangan dan bukan sewaktu kemalangan.
  6. Sebaiknya, hubungi keluarga atau kawan yang berdekatan dengan tempat kejadian untuk membantu. Selain itu, boleh juga hubungi polis ataupun pihak insuran yang menawarkan ‘Perkhidmatan Bantuan Segera Penyelarasan Kerosakan di Tempat Kemalangan’ contohnya Kurnia Auto Assist (KAA).
::woi:: Situasi 2:
Jika memandu sendirian, tiba-tiba kereta rosak di lampu isyarat yang sangat sesak. Enjin kereta tak dapat dihidupkan dan signal kecemasan tak dapat berfungsi. Kebetulannya, kedudukan kereta di line tengah antara 3 line dan berada paling hadapan sekali.

  1. Bertenang. Hubungi keluarga atau kawan-kawan yang berhampiran dengan tempat kejadian supaya datang segera. Kalau lelaki lagi elok (tak dinafikan dalam situasi ini bantuan lelaki sangat-sangat diperlukan)
  2. Kawal emosi dan jangan stress. Dalam kejadian seumpama ini, kebarangkalian untuk dibantu adalah tipis berbanding dimarah, dihon dengan kuat dan diherdik dengan kata-kata kesat oleh pemandu lain. Ini kerana mereka belum faham situasi sebenar yang berlaku. Selain itu, memang sikap pemandu Malaysia kot yang begitu…uhuu… ::marah::
  3. Bila keadaan sesuai, letakkan plat segitiga kecemasan warna merah tu beberapa meter dari arah kereta untuk bagitau yang kereta rosak.
  4. Akhir sekali, dapatkan bantuan untuk menolak kereta ke tepi jalan. Pastu boleh la hubungi mekanik ataupun perkhidmatan tunda kenderaan.
avatar
Admin
Admin

Male Number of posts : 11
Points : 17
Reputation : 0
Registration date : 10/01/2009

View user profile http://malayaonline.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Tips Bila Berlakunya Kemalangan

Post  brad jibb on Tue Oct 13, 2009 12:32 pm

Em,aku mmg malas bwk kereta Heh! Jd nak bg tips2 bila berlakunya eksiden, mmg aku tak pandai. Aper2 pn, aku bleh je kongsi petua before bawak kereta. Korang tgk la dekat sini

http://www.youtube.com/watch?v=nI9_BTm41MI

Cekidaut!
avatar
brad jibb

Male Number of posts : 2
Age : 31
Location : afghanistan
Points : 2
Reputation : 0
Registration date : 13/10/2009

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum